Rusko napadlo EU u WTO za energetickou regulaci

01.05.2014
čtk

Rusko podalo ke Světové obchodní organizaci (WTO) stížnost na Evropskou unii za její regulaci evropského energetického trhu. WTO dnes sdělila, že Moskva požádala o jednání s Bruselem ohledně „třetího energetického balíčku“ EU z roku 2009, který měl v unii otevřít trhy s plynem a elektrickou energií. Rusku se nelíbí zejména ustanoveni, podle nichž nesmí jeho monopolní vývozce plynu Gazprom vlastnit evropské plynovody.

Ruská žádost k WTO se týká podle agentury Reuters požadavků EU na přístupy k sítím přepravy plynu a přenosu elektřiny, které nutí ruské dodavatele jako Gazprom prodávat svá aktiva v EU. Moskva napadá i další opatření týkající se těžby, dodávek a přepravy plynu a elektřiny. Podle Ruska jsou regulace EU v rozporu s dohodami WTO o službách a subvencích.

Členové WTO mají obecně 30 dní na to, aby zahájili konzultace s cílem vyřešit spor dohodou. Po 60 dnech bez výsledku může stěžující si člen požádat WTIO o ustavení rozhodčího panelu.

Rusko vstoupilo do WTO před necelými dvěma lety a od té doby je v několika obchodních sporech s EU a Japonskem. EU a USA uvalily na některé ruské představitele a firmy zákazy vstupu a zablokovaly jim majetky za kroky Moskvy vůči Ukrajině.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek