Oettinger: Je čas řešit energetické cíle EU

27.05.2014
čtk

Po evropských volbách je vhodná doba mluvit o cílech energetické politiky. Na konferenci „Ambice, realita, vize – energetika a evropské desetiletí“ to řekl evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger. Je pro pragmatickou klimatickou politiku, která má být vzorem pro evropský průmysl. Zároveň upozornil, že Evropa celosvětové klima nezachrání.

Oettinger minulý týden řekl, že zlepšení energetické infrastruktury a propojení zemí EU je klíčovým prvkem posílení evropské energetické bezpečnosti. Zdůraznil potřebu dokončení vnitřního unijního energetického trhu.

Ukrajinská krize

K současné ukrajinsko-ruské krizi Oettinger poznamenal, že je třeba učinit vše pro to, aby dodávky plynu z Ruska nebyly zastaveny. Gazprom podle něj využívá svého postavení a ruským partnerů je třeba dát najevo, že plyn nemůže být politickou zbraní. „Ukrajině musíme vysvětlit, že musí platit faktury,“ eurokomisař. Dodal, že je optimistou a věří, že se spor podaří urovnat.

Oettinger na odpolední tiskové konferenci uvedl, že řešení jak snížit závislost EU na dodávkách a stabilizovat zásoby jsou úspory energie a energetická účinnost. Musí se rovněž dokončit vnitřní trhy, především plynu a elektřiny. Zdroje by podle něj měly být diversifikovány. Řešením jsou nové plynovody, větší kapacita zásobníků, technologie reverzního toku nebo nové LNG terminály, míní Oettinger.

Polský návrh energetické unie

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek uvedl, že kromě evropských a ukrajinských voleb s eurokomisařem hovořil o posílení energetické nezávislosti ve Střední Evropě a ČR. Dodal, že Česko podporuje řadu bodů v plánu polského premiéra Donalda Tuska propojit plynové soustavy EU.

„Cítíme, že to nebude jednoduché, když se mluví například o jednom společném nákupním místě vůči Gazpromu,“ dodal ministr. Zdůraznil, že je důležité, aby se situace na Ukrajině uklidnila. Doufá, že se najdou politická a diplomatická řešení, jež posílí stabilitu na Ukrajině a zároveň posílí energetickou bilanci a stabilitu v celé Evropě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek