Gazprom a Naftogaz jednají. Mají už řešení?

03.06.2014
čtk

Představitelé ruské plynárenské společnosti Gazprom a ukrajinské firmy Naftogaz se dohodli na společném návrhu pro řešení sporu ohledně dodávek ruského plynu na Ukrajinu, který v příštích dnech předloží svým vládám. Uvedla to agentura DPA s odkazem na eurokomisaře pro energetiku Günthera Oettingera. Ten řekl, že prý bylo dosaženo „skutečného pokroku“.

Plán údajně zahrnuje způsob vyrovnání ukrajinského dluhu za dosavadní dodávky ruského plynu i návrh na cenu budoucích dodávek. Oettinger v úterý se zástupci Ruska a Ukrajiny jednal o dodávkách plynu zhruba šest hodin. Další kolo trojstranných jednání by se podle něj mohlo uskutečnit v příštích dnech.

Naftogaz uvedl, že Gazpromu poslal koncept pozměňovacího návrhu současné smlouvy o dodávkách plynu z Ruska na Ukrajinu. Dodal, že změny se týkají ceny a objemu dodávek zemního plynu, bližší detaily však neposkytl.

Ruské ministerstvo energetiky také potvrdilo, že Naftogaz zaplatil Rusku 786 milionů dolarů z dluhu za plyn. Šéf Gazpromu Alexej Miller oznámil, že firma zatím odloží termín, od kterého by měla začít Ukrajina platit za dodávky plynu předem, na 9. června, protože Kyjev začal svůj dluh snižovat. Případný přechod na platby předem bude podle Millera také záviset na tom, zda Kyjev zaplatí veškerý dluh vzniklý do 1. dubna, tedy 2,24 miliardy USD. Gazprom původně varoval, že pokud mu Kyjev neuhradí veškerý svůj dluh, zastaví 3. června dodávky plynu pro Ukrajinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek