Německo: Zemští premiéři chtějí snížit „zelenou přirážku“

13.06.2014
čtk

Je to drahé a musí se to snížit. Řeč je o příspěvku na obnovitelné zdroje energie, který platí němečtí spotřebitelé v cenách elektřiny. Kritickým hlasem jsou premiéři německých spolkových zemí, kteří tím nepřímo podpořili vládní návrh, aby příspěvek začali v omezené míře platit i ti spotřebitelé, kteří si dodávky elektřiny pro svou potřebu zajišťují pomocí solárních panelů sami.

„Jsme přesvědčeni, že příspěvek spotřebitelů je třeba korigovat směrem dolů,“ řekl na tiskové konferenci premiér Bádenska-Württemberska Winfried Kretschmann. Současných 6,24 centu (1,71 Kč) za kilowatthodinu elektřiny podle něj příliš zatěžuje domácnosti, které nesou hlavní břemeno podpory obnovitelných zdrojů.

Spolkové země se tak nepřímo postavily za návrh, který tento týden představila německá vláda. Kabinet chce zrušit výjimku z placení příspěvku, kterou mají provozovatelé solárních elektráren. Ti dosud nemusí platit „zelenou přirážku“ při spotřebě té elektřiny, kterou sami vyrobí. V důsledku toho ale připadá placení příspěvku na obnovitelné zdroje na menší počet spotřebitelů, což vede ke zvyšování odváděné částky.

Plány na snížení zelené přirážky

Lidé, kteří využívají elektřinu z vlastních solárních panelů, by podle vládního návrhu od příštího roku odváděli na obnovitelné zdroje částku ve výši 40 procent z příspěvku, který platí běžní spotřebitelé. Při zachování současné výše by to znamenalo 2,5 centu za kilowatthodinu.

Německo v letošním roce přijalo i další opatření, která mají zastavit růst takzvané „zelené přirážky“. Sníží se garantované výkupní ceny pro nové obnovitelné zdroje připojené do sítě. Čtvrtina firem s energeticky náročnou výrobou by navíc měla přijít o výjimku, kterou dosud z placení příspěvku měla.

Příspěvek na obnovitelné zdroje obsažený v ceně elektřiny slouží k pokrytí rozdílu mezi tržní cenou elektřiny a garantovanou cenou, kterou se stát zavázal provozovatelům obnovitelných zdrojů vyplácet. Podpora má přispět k většímu rozvoji obnovitelných zdrojů, které by podle plánů německé vlády měly v zemi nahradit jaderné elektrárny a část elektráren uhelných.

Propojení sever – jih

Premiéři spolkových zemí jednali s kancléřkou Angelou Merkelovou také o výstavbě přenosových sítí, které mají dopravit elektřinu vyrobenou větrníky na severu země do místa vysoké spotřeby na jihu Německa. Stavba severojižního vedení je nutná zejména s ohledem na předpokládané odstavení bavorské jaderné elektrárny Grafenrheinfeld na konci roku 2015, jejíž výkon by jinak musel nahradit dovoz elektřiny z České republiky a z Rakouska.

„Bavorsko a Durynsko jsou odhodlány stavbu vedení do té doby zajistit,“ řekla na večerní tiskové konferenci durynská premiérka Christine Lieberknechtová. Neupřesnila však, zda se podařilo nějak pokročit v přesvědčování obyvatel, aby zastavili protesty proti stavbě. Majitelé pozemků v okolí trasy, kterou by měl proud ze severu na jih přicházet, se snaží vzniku vedení zabránit. Problém je nejsilnější právě v Durynsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek