Oettinger vyzval EU, aby naplnila zásobníky plynu

04.07.2014
čtk

Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger v Berlíně vyzval Ukrajinu a Evropskou unii, aby si zcela naplnily podzemní zásobníky plynu, chtějí-li se v zimě vyhnout energetickému kolapsu. Uvedla to ruská agentura ITAR-TASS, podle které to Oettinger řekl na ekonomické konferenci uspořádané Křesťanskodemokratickou unií (CDU).

„Jestliže ukrajinské zásobníky plynu nebudou v nadcházejících třech měsících plné, pak bude i Německu při delší zimě chybět plyn,“ prohlásil eurokomisař. Podle agentury dodal, že z tohoto důvodu je nutné příští týdny využít k tomu, aby zásobníky na Ukrajině i v zemích EU byly zcela naplněné.

ITAR-TASS v této souvislosti připomněl, že ve středu ve Varšavě začala další trojstranná jednání o ceně plynu a podmínkách vyrovnání ukrajinského dluhu vůči Rusku. Schůzka ministrů energetiky Ruska a Ukrajiny s Oettingerem byla ale neúspěšná, stejně jako předchozí rozhovory, které skončily bez výsledku šestým kolem 16. června v Kyjevě.

Ukrajinská agentura Ukrinform napsala, že úřadující premiér Arsenij Jaceňuk důrazně vyzval parlament, aby schválil zákonná opatření, která by umožňovala vyhlásit stav nouze v energetickém sektoru. Vláda by v takovém případě mohla nařizovat státním i soukromým plynárenským podnikům, komu a za jaké ceny mají dodávat plyn.

„Obracím se především na koalici, která musí podporovat ukrajinskou vládu, protože vláda je vytvořena na koaličním principu. Jestli nebudete podporovat vládní návrhy zákonů, budete v zimě sedět bez plynu… Chápete to?!“ vyzval podle agentury naléhavě poslance.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek