Propojení plynovodů v Litvě může platit EU

22.08.2014
čtk

Až 75 procent nákladů chtějí Litva a Polsko získat z EU na vybudování plynovodu, který by spojoval jejich plynárenské soustavy.

Spojovací článek je součástí plánu EU na ukončení energetické závislosti pobaltských zemí, které jsou v současnosti zcela závislé na dodávkách plynu z Ruska. Spojovací článek v délce zhruba 500 kilometrů by měl vyjít odhadem na 558 milionů eur (15,5 miliardy Kč). Ročně má být schopen přepravit asi 2,3 miliardy krychlových metrů plynu.

Litva chce dovážet z Norska

Podle šéfa litevského provozovatele plynárenské přepravní soustavy Amber Grid Sauliuse Bilyse je cílem projektu začlenit izolované pobaltské trhy s plynem do unijního trhu s touto surovinou. Spojovací článek podle něj také zvýší bezpečnost dodávek plynu a konkurenceschopnost místního trhu.

Projektem propojení polské a litevské přepravní sítě se již zabývala unijní energetická agentura ACER, která řešila spor o rozdělení nákladů. Pobaltské státy, které budou mít z projektu užitek především, budou muset zaplatit 85,8 milionu eur v náhradách Polsku. Varšava ponese zhruba tři čtvrtiny celkových nákladů, přibližně 422 milionů eur.

Litva plánuje zahájit příští rok dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) z Norska. Dovážet odtud hodlá zhruba 0,54 miliardy krychlových metrů plynu, což je asi pětina domácí spotřeby. Celková hodnota kontraktu se odhaduje na něco přes miliardu dolarů. Vilnius dnes s norskou společností Statoil podepsal první dohodu o nákupu LNG.

Terminál „Nezávislost“

„Poprvé v litevských dějinách budeme mít alternativní zdroj dodávek zemního plynu,“ prohlásil po podpisu smlouvy litevský premiér Algirdas Butkevičius.

Plyn bude zásobovat plovoucí LNG terminál s názvem Independence (Nezávislost). Data z odvětví podle Reuters ukazují, že dovezený LNG by v současnosti nebyl levnější než ruský plyn z potrubí. Možnost alternativních dodávek ale vytvořila tlak na ruského monopolního dodavatele plynu Gazprom, aby přišel s nižší cenou.

Litva podle údajů tamního regulátora platí za ruský plyn z potrubního vedení zhruba 359 dolarů za tisíce metrů krychlových. Až do května byla cena o zhruba 110 dolarů na tisíc kubíků vyšší. Gazprom, který stál před hrozbou mezinárodní arbitráže a zahájením dodávek LNG, pak souhlasil, že cenu sníží. Dovoz LNG chystá i Polsko, upozorňuje Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek