Komise souhlasí s projektem jaderné elektrárny v Británii

23.09.2014
čtk

Evropská komise zřejmě příští měsíc schválí projekt výstavby a provozu dvou reaktorů nové jaderné elektrárny Hinkley Point C v Somersetu.

Podle agentury AFP Brusel oznámil, že dospěl s britskou vládou k dohodě, která otevírá cestu k realizaci projektu. Londýn loni v říjnu podepsal smlouvu o výstavbě dvou jaderných reaktorů s francouzskou energetickou skupinou EDF. Celková investice má činit 16 miliard liber (488 miliard Kč). Britská vláda se zaručila podporovat elektrárnu po 35 let, tedy více než polovinu její předpokládané životnosti.

Evropská komise od loňského prosince nejprve prověřovala podmínky britské státní podpory projektu. Zjišťovala, zda je podpora zajišťující stabilní příjmy po 35 let slučitelná s pravidly EU a pokud ano, zda odpovídá její výše. Propočítáván byl i dopad takové podpory na britský i evropský energetický trh.

Britský mechanismus předpokládá, že vláda bude v případě nižší tržní ceny dorovnávat rozdíl do ceny s firmou dohodnuté. V opačném případě bude společnost peníze vydělané nad smluvenou cenu naopak vracet.

Eurokomisař odpovědný za hospodářskou soutěž Joaquín Almunia britské straně i EDF pak oznámil, že navrhne komisi, aby přijala „kladné rozhodnutí“, což už je považováno za formalitu. Souhlas má padnout v průběhu října, tedy ještě před nástupem nové komise pod vedením bývalého lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera.

Francouzská EDF od převzetí British Energy na přelomu let 2008 a 2009 provozuje v Británii 15 jaderných reaktorů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek