Jaderná elektrárna v Británii dostala od EK zelenou

09.10.2014
čtk

Evropská komise schválila finanční podporu 16 miliard liber (558,3 miliardy Kč) od britské vlády pro výstavbu a provoz jaderné elektrárny Hinkley Point, kterou má postavit francouzská energetická společnost EDF. Podle plánu má koncern garantovanou cenu elektřiny na 35 let. Stát také zaručil za veškeré půjčky na výstavbu elektrárny.

Projekt má být první zahájenou stavbou jaderné elektrárny v Evropě od neštěstí v japonské Fukušimě v roce 2011. Rozhodnutí komise vítá i česká společnost ČEZ. Podle agentury Reuters jde o precedent pro země jako je Česká republika a Polsko, které si chtějí učinit představu o přípustném rozsahu státní podpory pro takovéto projekty.

Projekt Hinkley Point na jihozápadě Anglie je součástí plánu Británie nahradit pětinu svých stárnoucích jaderných a uhelných elektráren. Bude také velkým vývozním kontraktem pro Francii. EK podle prohlášení zjistila, že revidovaný plán pomoci je v souladu s pravidly EU pro státní pomoc. Rakousko, které je tradičním odpůrcem jaderné energie, však hodlá proti rozhodnutí komise uskutečnit právní kroky, píše agentura Reuters.

Komise: Britové souhlasili se změnami

Během hloubkového vyšetřování Británie souhlasila s výraznou změnou podmínek financování projektu, upozornila Evropská komise. Výsledkem toho podle komise je, že poskytnutá státní pomoc bude přiměřená sledovanému cíli a zabrání neoprávněnému poškození konkurence na trhu. Změny také snižují finanční příspěvek od občanů.

„Jsme přesvědčeni, že model Hinkley Point přes veškerou prezentovanou specifičnost otevírá cestu obdobným projektům v Evropě. V minulosti tomu tak vždy bylo, jeden průlom otevřel dveře dalším,“ uvedl pro mluvčí české energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Podle něj nyní nelze v Evropě bez podpory postavit vůbec žádný zdroj. „Dosavadní podpora jednoho typu obnovitelných zdrojů, zcela rozvrátila tržní prostředí a Evropa bude téma podpor řešit i nadále u všech typů elektráren,“ dodal Kříž.

Rozhodnutí komise přivítala také americko-japonská společnost Westinghouse Electric Company, podle níž dostala jaderná energie v EU šanci soutěžit za stejných podmínek, jaké mají další nízkoemisní technologie s vysokými počátečními náklady. Komise upozornila, že každý členský stát EU si sám může určit svůj energetický mix. Británie se rozhodla podporovat jadernou energetiku a toto rozhodnutí je v její pravomoci. Když jsou však na podporu firem využity veřejné peníze, má EK povinnost ověřit, zda je použití těchto peněz v souladu s pravidly EU.

Reakce na rozhodnutí

Případ pozorně sledují odpůrci i zastánci jaderné energetiky. Mezi zastánci jsou hlavně Litva a Polsko, které mají zájem na tom zjistit, jak velkou státní pomoc umožní EU podobným projektům.

Rozhodnutí EK naopak tvrdě kritizuje Rakousko a ekologičtí aktivisté, kteří považují podmínky pro EDF za velmi velkorysé. Někteří aktivisté stejně jako Rakousko pohrozili, že projekt napadnou u soudu. „Neexistuje absolutně žádný právní, morální nebo environmentální důvod pro to, aby se daně přeměnily v garanci zisku pro firmy zabývající se jadernou energetikou, jejichž jediným dědictvím bude hromada radioaktivního odpadu. Je to špatný plán pro každého vyjma EDF,“ prohlásil právní poradce Greenpeace EU Andrea Carta.

Elektrárna Hinkley by měla zahájit provoz v roce 2023. Její životnost bude 60 let. Celkové náklady na výstavbu se odhadují na 24,5 miliardy liber. Elektrárna bude mít dva reaktory, jejich celková kapacita výroby bude 3,3 gigawattů. Na celkové výrobě elektřiny v Británii tak bude mít podíl sedm procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek