Francie sníží podíl jádra na 50 procent

15.10.2014
čtk

Francouzští poslanci schválili zákon, který do roku 2025 počítá se snížením podílu jaderné energie na výrobě elektřiny ze současných 75 na 50 procent.

Zákonem se teď bude zabývat Senát, konečné hlasování bude podle agentury Reuters příští rok na jaře. Očekává se však, že zákon projde.

100 tisíc pracovních míst

Snižování závislosti energetiky na jádru je předvolebním slibem prezidenta Françoise Hollandea. Vládní socialisté, kterým se nedaří snížit vysokou nezaměstnanost, slibují, že zákon o „energetickém přechodu“ umožní vytvořit už v příštích třech letech zhruba 100.000 pracovních míst v rámci prosazování obnovitelných zdrojů energie.

Premiér Manuel Valls vidí v hlasování poslanců krok, který podle něj dělá čest Francii a bude referencí po celé Evropě i ve světě. Ministryně pro životní prostředí Ségolene Royalová řekla, že text ukazuje, že je možné spojit růst, ekologii a sociální politiku.

Francie má 58 jaderných reaktorů

Cílem zákona je dále snižovat ve Francii spotřebu energií, aby v roce 2050 byla poloviční oproti roku 2012. Text počítá i s výrazným, byť postupným snižováním emisí skleníkových plynů. Do roku 2030 to má být o 40 procent ve srovnání s rokem 1990 a dále o tři čtvrtiny mezi lety 2030 a 2050.

Přijímání zákona začalo v době příprav na příští světový summit ke klimatu, který se uskuteční v roce 2015 v Paříži.

Francie je po Spojených státech druhým největším výrobcem elektřiny z jádra. Má 58 reaktorů rozmístěných v 19 jaderných elektrárnách. Tento sektor má ve Francii mocné lobby v podobě velkých státních podniků Areva a EDF, které působí aktivně i v zahraničí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek