Česko chce záruky, že klimatický balíček nepoškodí průmysl

22.10.2014
čtk

Česká republika je na nadcházejícím summitu EU připravena podpořit kompromis okolo nového klimatického balíčku. Požaduje ale vznik dostatečného kompenzačního mechanismu, který zajistí, že přijetí nových cílů dramaticky nesníží konkurenceschopnost českého průmyslu a nevzrostou ceny energií. Po jednání evropských ministrů, kteří v úterý v Lucembursku čtvrteční a páteční summit připravovali, to řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Česká republika dlouhodobě tvrdí, že je připravena podpořit návrh závazného cíle snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 40 procent z úrovní roku 1990. Praha je také podle ministra zahraničí ochotna na celoevropské úrovni souhlasit s cíli týkajícími se úspor energie a podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů, komise navrhovala úspory 30 procent a obnovitelné zdroje na úrovni 27 procent. ČR ale chce „garance“, že nebude povinnost tyto cíle překlápět do národní legislativy.

„Máme enormní zájem na tom, aby byly zohledněny naše specifické podmínky. My jsme průmyslová země bez velkých možností dalších alternativních zdrojů,“ zdůraznil v úterý Zaorálek.

Česko také trvá na tom, aby to byly unijní země, kdo má rozhodující slovo v utváření národního energetického mixu, tedy různých energetických zdrojů, včetně jaderné energie.

Polsko hrozí vetem

„S dodržením těchto principů my jsme připraveni podílet se na vytváření konsensu,“ poznamenal český ministr. Podobně konstruktivní postoj podle něj není u všech zemí jednoznačný. V minulých dnech se hlasitě ozývalo například Polsko, které s novou premiérkou Ewou Kopaczovou hrozí, že celé jednání zablokuje. Polský ministr zahraničí Gregorz Schetyna veto v pondělí v Lucembursku nevyloučil, ale označil jej za krajní variantu, o které doufá, že nebude potřeba.

Potřebu dosažení kompromisu na tiskové konferenci po včerejším jednání zdůraznil také nynější eurokomisař pro administrativní otázky Maroš Šefčovič, který by měl v nové komisi usednout do křesla místopředsedy pro energetickou unii.

EU připravuje pozici pro konferenci OSN v Paříži

Země jako Španělsko či Portugalsko zase žádají vyšší cíle týkající se propojenosti sítí. Podle Zaorálka se nyní čeká, jak budou vypadat konkrétní detaily diskuse. Italský státní tajemník pro evropské otázky Sandro Gozi novinářům řekl, že podrobnosti mají dojednat velvyslanci unijních zemí ještě do summitu.

Zaorálek i Šefčovič připomněli nedávné Valné shromáždění OSN, kde jasně zazněla podpory boje s klimatickými změnami od USA i Číny, ale také velkou konferenci k tématu plánovanou na příští rok do Paříže. Podle Šefčoviče přijde EU příští rok brzy na jaře s vyjednávací pozicí pro tuto konferenci a od partnerů čeká podobný krok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek