Země V4 podporují dodávky plynu a ropy přes Ukrajinu

24.11.2014
čtk

Navzdory budování alternativních tras na dodávky zemního plynu, mají země visegrádské čtyřky (V4) zájem na dovozu plynu a ropy z Ruska přes Ukrajinu. Shodli se na tom dnes v Bratislavě ministři a jejich zástupci odpovědní za energetiku ze Slovenska, České republiky, Polska a Maďarska.

„Stále si myslíme, že tou nejlogičtější cestou, jak dopravovat plyn a také ropu je trasa přes Ukrajinu. Máme zájem na tom, aby to fungovalo a aby se uskutečnila modernizace ukrajinských plynovodů a ropovodů,“ řekl novinářům český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek po schůzce s kolegy z dalších zemí visegrádské čtyřky.

Dodal, že státy V4 jsou v současnosti lépe připraveny na zásobování plynem než v roce 2009, kdy kvůli sporům mezi Ruskem a Ukrajinou přestal přes Ukrajinu proudit plyn do střední a západní Evropy. Slovensko tehdy zůstalo zhruba dva týdny bez dodávek této suroviny. Středoevropské země následně začaly budovat nebo posilovat plynovodní či ropovodní propojení. Od ledna příštího roku má například v komerčním provozu fungovat plynovod mezi Slovenskem a Maďarskem.

Ministři podle Mládka na dnešní schůzce v Bratislavě, která se konala u příležitosti slovenského předsednictví v uskupení V4, jednali také o budování plynovodu z Polska před Českou republiku do Chorvatska. „Byla by možnost alternativních dodávek plynu pro všechny země visegrádské čtyřky,“ poznamenal ministr. Dodal, že v polském přístavu Świnoujście se staví nový terminál a podobný plynovodní terminál by měl být postaven na chorvatském ostrově Krk.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek