Šefčovič jedná v Moskvě o ruském plynu

14.01.2015
čtk

Místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Maroš Šefčovič jede do Moskvy. Podle ruského listu Kommersant bude Šefčovičova návštěva prý jen „oťukávací“, protože paradoxně není o čem jednat.

Šefčovič se sejde se šéfem plynárenského koncernu Gazprom Alexejem Millerem, místopředsedou ruské vlády Arkadijem Dvorkovičem a s ruským ministrem energetiky Alexandrem Novakem.

Ukrajina, South Stream

Ruský list Kommersant píše, ženení o čem jednat, protože zimní dodávky ruského plynu na Ukrajinu běží (dohoda platí do dubna) a na vyjednávání o letních dodávkách je ještě brzy. Téma, které by Rusy zajímalo nejvíce, plynovod South Stream, zase není možné řešit na této úrovni.

Moskva v prosinci oznámila zrušení projektu v hodnotě 40 miliard dolarů (897 miliard Kč). Plynovod South Stream měl přivádět ruský plyn do jižní Evropy oklikou mimo Ukrajinu, po dně Černého moře. Evropská komise ale vznesla námitky, že Rusové při prosazování svého projektu porušují unijní pravidla. Zrušení projektu se nezamlouvá především Bulharsku, které je na ruském plynu silně závislé.

Protiruská koncepce?

Šefčovičova koncepce evropské energetické unie podle Kommersantu vypadá ještě více „protirusky“, než boj jeho předchůdce Günthera Oettingera za jednotný trh s plynem a elektřinou.

Dnešní moskevská jednání tak podle listu vypadají „jako nejlepší ilustrace slepé uličky plynových vztahů Ruska a Evropy: strany se čím dál méně domlouvají a raději stavějí jedna druhou před dokonaná fakta“. A Šefčovič na tom prý bude ještě hůře než Oettinger, protože ani nemá politickou váhu svého předchůdce, který vyjednal poslední dohodu o zimních dodávkách ruského plynu Ukrajině.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek