České reakce na návrh energetické unie

26.02.2015
čtk

Zodpovědnost za energetický mix by měla zůstat v kompetenci členských států Evropské unie (EU). V reakci na návrh na vznik energetické unie, který přijala ve středu Evropská komise, to uvedla Hospodářská komora ČR. Výtky k návrhu má i ekologické Hnutí Duha. Aliance Šance pro budovy ho naopak podporuje.

Strategie vedoucí k vzniku evropské energetické unie s propojenými sítěmi má snížit závislost Evropy na jednom vnějším dodavateli, důraz má klást také na úspory, inovace, evropské klimatické cíle a přechod k nízkouhlíkové společnosti. Místopředseda EK Maroš Šefčovič, který je za energetiku v komisi odpovědný, řekl, že vznik energetické unie je nejambicióznějším evropským energetickým projektem od vzniku Společenství uhlí a oceli v 50. letech minulého století.

Hospodářská komora uvedla, že oceňuje snahu Evropské komise, aby v oblasti energetiky a politiky klimatu EU byly různorodé aktivity sloučeny do jednoho dokumentu. Varuje ale před možným vměšováním EU do rozhodování samotných států. „Z dnes projednaného návrhu energetické unie vyplývá, že komise směřuje k významnému zasahování do mezivládních dohod jednotlivých členských států. Takový postup však považujeme za přístupný pouze tehdy, pokud bude zajištěn soulad s právními předpisy EU a Lisabonskou smlouvou,“ uvedla mluvčí komory Lenka Vodná.

Podle Martina Mikesky z ekologického Hnutí Duha je chybou návrhu, že se mimo jiné soustředí na budování infrastruktury pro dodávky zemního plynu z asijských zemí. „Nevyužívat potenciál domácích, čistých zdrojů energie a spoléhat naopak na strategická partnerství se středoasijskými, blízkovýchodními či africkými režimy by byl krok hodně vedle,“ uvedl Mikeska. Strategie mimo jiné zmiňuje záměr zhodnotit možnost „dobrovolného propojení poptávky pro kolektivní nákupy plynu za krize či tam, kde členské země závisí na jednom dodavateli“.

Za krok správným směrem naopak označila návrh Aliance Šance pro budovy. Ocenila, že jedním z pilířů návrhu je vedle společného nákupu plynu či zlepšení spolupráce provozovatelů energetických sítí i energetická efektivita, do které patří úspory energií v budovách. Podle aliance je ale třeba i na úrovni národních států začít pracovat na konkrétních krocích.

Návrh podpořila také americko-japonská společnost Westinghouse Electric Company, která je dodavatelem produktů a technologií pro jaderné elektrárny a mimo jiné se účastnila i zrušeného tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Vznik energetické unie může podle ní obnovit důvěru v silnou Evropu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek