Komise prý zablokovala maďarsko-ruskou dohodu o dostavbě elektrárny

13.03.2015
čtk

Evropská komise zablokovala maďarskou dohodu s ruskou státní společností Rosatom o dostavbě jaderné elektrárny v Paksi za 12 miliard eur (asi 330 miliard Kč). Napsal to list Financial Times s odvoláním na tři bruselské anonymní zdroje.

Budapešť loni v prosinci uzavřela s Rosatomem kontrakt na konstrukci, výstavbu a údržbu dvou reaktorů o výkonu 1200 megawattů ve městě Paks, ležícím asi 110 kilometrů jižně od Budapešti, kde se nachází jediná maďarská jaderná elektrárna. Dostavbu má Moskva financovat z 80 procent. Kritici ale poukazují na fakt, že dohoda ještě zvýší už tak silnou energetickou závislost Maďarska na Rusku.

Veto z Bruselu by představovalo bolestnou porážku pro maďarského premiéra Viktora Orbána, jenž z projektu udělal ústřední bod své strategie prohlubování politických a hospodářských vztahů s Ruskem, navzdory nevoli Západu vůči Moskvě kvůli ukrajinské krizi.

Někteří činitelé EU se podle Financial Times dokonce domnívají, že kontraktem chce Moskva rozdělit unii a podkopat její jednotu ohledně sankcí uvalených na Rusko v souvislosti s Ukrajinou.

Financial Times už v únoru napsaly, že kontrakt zkoumají dvě agentury EU: Euratom, který schvaluje dodávky jaderného paliva, jakož i vyšetřovatelé Evropské komise pro hospodářskou soutěž, kteří prověřují státní dotace a kontrakty uzavřené s Rosatomem bez veřejné soutěže.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek