Komise kritizovala ČR kvůli ovzduší

27.03.2015
čtk

Evropská komise vyzvala Českou republiku, aby se zabývala znečištěním ovzduší prachovými částicemi a svá pravidla v tomto směru uvedla do souladu s právními předpisy Evropské unie.

První výtku směřující na znečištění prachovými částicemi Praha obdržela v únoru 2013. Jestliže ČR tentokrát požadavku komise nevyhoví, může celá věc skončit u Soudního dvora EU.

Podle unijních předpisů mají členské státy omezit vystavení obyvatel jemným prachovým částicím (PM10) stanovením závazných mezních hodnot. Tyto částice pocházejí z emisí z průmyslové výroby, dopravy a vytápění domácností a mohou způsobovat astma, kardiovaskulární obtíže, rakovinu plic a předčasná úmrtí.

Podle nejnovějších údajů, které komise obdržela z ČR, jsou maximální denní limity těchto částic překračovány v Praze, v regionech Střední Čechy, Severozápad, Severovýchod, městě Brno a v regionech Střední Morava a Moravskoslezsko. V Ostravě, Karviné a Frýdku-Místku se navíc překračují i limity roční.

Komise se domnívá, že Česko nepřijalo opatření na ochranu zdraví občanů, která měla být zavedena již od roku 2005, uvádí dnešní prohlášení. Komise v něm vyzvala Prahu k rychlému přijetí účinných opatření.

Evropská komise odeslala do Prahy tak zvané odůvodněné stanovisko, které je druhým krokem ve snaze, aby stát sladil své předpisy s unijními. Prvním krokem je žádost o poskytnutí informací, kterou komise poslala do Prahy 22. února 2013.

ČR by měla nyní reagovat do dvou měsíců. Pokud by komise ani poté nebyla spokojena s navrhovanými kroky, může rozhodnout o tom, že celý případ postoupí Soudnímu dvoru Evropské unie.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek