Komisař EU: Jaderná dohoda otevře dveře íránskému plynu

17.04.2015
čtk

Konečná dohoda o íránském jaderném programu by mohla otevřít cestu pro dodávky íránského plynu do Evropy. Na okraj neformálního jednání ministrů států EU zodpovědných za otázky životního prostředí a energetiky to podle agentury DPA v lotyšské Rize řekl eurokomisař Miguel Arias Caňete.

„Pokud v červnu dosáhneme konečné dohody s Íránem, otevírá to nové možnosti pro budoucnost,“ řekl komisař pro ochranu klimatu a energetiku Caňete. „Jižní koridor“, kterým se měl do Evropy dostávat plyn z Ázerbájdžánu, by se podle něj případně mohl prodloužit až do Turkmenistánu a Íránu.

O úspěchu jednání s Íránem je podle čtrvtečního vyjádření přesvědčená šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Rámcová dohoda vyjednaná s Teheránem a zástupci pěti velmocí s právem veta v Radě bezpečnosti Organizace spojených národů (USA, Rusko, Čína, Británie a Francie) a Německem na počátku dubna ve švýcarském Lausanne, povede podle ní určitě k vypracování konečné dohody. Ta by měla být uzavřena nejpozději do konce června.

Na úrovni vyjednávačů budou jaderné rozhovory podle dnešního vyjádření Evropské unie pokračovat 22. a 23. dubna ve Vídni. K jednání se setkají nejprve zástupci EU a Íránu Helga Schmidová a Abbás Araghčí, později se k nim přidají i zástupci šesti velmocí.

Cílem dohody je rozptýlit obavy Západu, že íránský jaderný program by mohl být zneužit k výrobě jaderné bomby. Výměnou za ústupky budou zrušeny hospodářské sankce, kterým nyní Teherán čelí. Proti dohodě se staví především Izrael, ale například i republikáni v americkém Kongresu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek