Maďarská JE Paks obdrží ruské palivo, prý schválila Komise

21.04.2015
čtk

Evropská komise schválila maďarsko-ruskou dohodu o dodávkách radioaktivního paliva pro jadernou elektrárnu u města Paks, agentura MTI uvádí, že na tiskové konferenci to oznámil šéf úřadu předsedy maďarské vlády János Lázár.

„Nyní již nejde o to, zda modernizace (elektrárny) bude, nýbrž o to, jakým způsobem bude provedena,“ řekl Lázár a dodal, že výstavba dvou nových bloků jaderné elektrárny v Paksi by měla začít v roce 2018.

Agentura Euratom, která v rámci Evropské unie schvaluje dodávky jaderného paliva, dala podle Lázára souhlas k maďarsko-ruské dohodě. Lázár řekl, že Komise o tom informovala kabinet Viktora Orbána. Souhlas Komise odstraňuje všechny překážky pro plánovanou dostavbu elektrárny Paks, dodal Lázár.

Na dodavatele se mají vztahovat evropská pravidla pro zadávání veřejných zakázek, což je podle Lázára samozřejmě „v souladu se záměry a zájmy Maďarska“. Lázár ale dodal, že jednání mezi vládou a EK o tomto projektu ještě pokračují, řeší se obchodní otázky a otázky hospodářské soutěže.

Výhradně ruské palivo bude v Maďarsku deset let

V prosinci 2014 Maďarsko s Rosatomem uzavřelo kontrakt na postavení a údržbu dvou nových reaktorů o výkonu 1200 megawattů jediné maďarské jaderné elektrárny v Paksi, která se nachází zhruba 1100 kilometrů jižně od Budapešti. 80 procent projektu má financovat Rusko. Letos v únoru kontrakt posvětil maďarský parlament.

Komise už v březnu podle Financial Times s odvoláním na nejmenované zdroje v Bruselu kontrakt v hodnotě 12 miliard eur s Rosatomem zablokovat, což ale Komise popřela a připustila pouze, že Euroatom měl výhrady.

I když měl Euratom s maďarsko-ruskou dohodou problém, protože prý chtěl, aby palivo do elektrárny mohli poskytovat i jiní dodavatelé, ne jen Rusko, tak je podle Lázára úspěchem, že se podařilo EU přesvědčit, že maďarsko-ruská dohoda je „spíše zaměřena na zvýšení evropské energetické bezpečnosti než na zvýšení závislosti Maďarska na Rusku“, řekl Lázár, který už v březnu řekl, že Rusko nebude výhradním dodavatelem paliva na původně dojednaných dvacet let, ale na deset let, což bylo výsledkem jednání Euroatomu a Maďarska. Podle kritiků dohoda posílí už tak značnou energetickou závislost Maďarska na Rusku.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek