Řecko doufá, že se brzy dohodne s Gazpromem

22.04.2015
čtk

Řecko doufá, že se mu s ruskou společností Gazprom brzy podaří dosáhnout dohody o novém plynovodu, kterým poteče ruský plyn přes řecké území dál do Evropy. Po schůzce s ředitelem Gazpromu to prohlásil řecký ministr životního prostředí a energie Panajotis Lafazanis.

Atény projevily zájem o potrubní vedení během dřívější dubnové schůzky mezi premiérem Alexisem Tsiprasem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě.

Zálohy 5 miliard eur?

Řecko se nyní snaží dohodnout se svými věřiteli na uvolnění dalších peněz ze záchranného programu, neboť mu rychle dochází hotovost. Atény ale podle agentury Reuters zároveň doufají, že od Moskvy dostanou zálohu na projekt plynovodu na základě budoucích zisků, které by mohly zemi plynout z provozování plynovodu.

Německá média již dříve spekulovala, že smlouva s Ruskem by Řecku mohla přinést zálohy až pět miliard eur. Rusko ale v sobotu tyto spekulace popřelo. Šéf Gazpromu Alexej Miller se po setkání s Tsiprasem podle Reuters o žádných zálohových platbách nezmínil.

„Naše země má na plynovodu velký zájem, patří to k našim prioritám,“ sdělil Lafazanis, který se s Millerem setkal samostatně. Řekové prý pokračují v jednáních s ruskou stranou a doufají, že se jim brzy podaří dospět k dohodě.

Co je Turkish Stream

Projekt s názvem Turkish Stream nahrazuje plán plynovodu South Stream, který měl obcházet Ukrajinu přes Černé moře na Balkán a který Rusko v závěru loňského roku kvůli negativnímu postoji Evropské komise zrušilo. Turkish Stream by měl přivádět ruský plyn do Turecka a dále přes Černé moře do Řecka. Do roku 2019 chce Moskva přestat s dodávkami plynu přes Ukrajinu, kde Rusko loni zabralo poloostrov Krym.

Miller řekl, že projekt Turkish Stream by mohlo realizovat konsorcium ruských a evropských firem. Podle šéfa Gazpromu jsou v EU firmy, které mají o projekt zájem.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek