Bude Bulharsko distribučním centrem plynu pro EU?

05.01.2016
Euroskop, čtk

Bulharsko se chce stát distribučním centrem plynu pro jižní a střední Evropu. Premiér Bojko Borisov v rozhovoru s televizní stanicí bTV uvedl, že díky budoucímu centru distribuce zemního plynu Balkan u města Varna na pobřeží Černého moře by se Bulharsko mohlo stát nadregionálním hlavním centrem tranzitu plynu. Oznámení přichází v době výrazného napětí mezi Ruskem a Tureckem.

„To je náš cíl a usilujeme všemi silami o splnění tohoto cíle,“ uvedl Borisov a upozornil na případné příjmy z tranzitu v miliardové výši. Do tranzitního uzlu u Varny by mohl směřovat plyn z Ruska, Ázerbájdžánu a Turkmenistánu a také z nalezišť v Rumunsku a Bulharsku. Kvůli sporu s Tureckem Rusko nyní poslalo k ledu důležitý projekt tureckého plynovodu.

Na realizaci projektu plynového centra Balkan pracuje Bulharsko s Evropskou unií. Budoucí centrum u Varny by mohlo také zajistit nové zdroje a trasy dodávek plynu do Bulharska. Bývalá země východního bloku závisí i devět let od vstupu do EU v roce 2007 na dodávkách plynu z Ruska přes Ukrajinu. Má ale vlastní zařízení pro skladování plynu a plynárenskou infrastrukturu, napsala agentura DPA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek