Litva chce v EU blokovat elektřinu z Kaliningradu

07.01.2016
Euroskop, čtk

Litva vyzvala své sousedy, členy Evropské unie, aby blokovali nákup elektřiny z jaderných elektráren, které se Rusko chystá postavit u litevských hranic a jejichž bezpečnost není podle Litevců zaručená.

Litevský ministr energetiky Rokas Masilius označil projekty ruských reaktorů na západě Běloruska a v ruské enklávě u Kaliningradu za „nebezpečí pro sousední státy“.

„Osobně se setkám se svými kolegy z Lotyšska, Estonska, Finska a Polska, abychom jednali o opatřeních, která by mohla omezit přístup elektřiny z nebezpečných elektráren na unijní trh,“ řekl Masilius agentuře AFP. Dopis v tomto smyslu už prý odeslal.

Jaderná elektrárna, kterou Rusové stavějí u města Ostrovec na severozápadě Běloruska asi 50 kilometrů od hranic s Litvou, má být v provozu v roce 2018. Stavba elektrárny v Kaliningradské oblasti, která se rozkládá u břehů Baltu mezi Polskem a Litvou, je od roku 2013 u ledu.

Litva musela v roce 2009 uzavřít zastaralou jadernou elektrárnu sovětské koncepce Ignalina, k čemuž se zavázala v roce 2004, když vstupovala doEU. Země s třemi miliony obyvatel tak byla loni nucena dovézt tři čtvrtiny své spotřeby elektřiny, z čehož polovina pocházela z Ruska a Běloruska. Minulý měsíc se připojila k polské a švédské síti; posílením sepětí sEU současně omezuje závislost na Rusku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek