Antimonopolní spor s EU: Gazprom chce smírné řešení

10.03.2016
Euroskop, čtk

Největší ruský producent plynu Gazprom a Evropská komise míří k „vzájemně výhodnému“ řešení případu, ve kterém Gazprom čelí obvinění z porušení antimonopolních pravidel, uvedl to ruský podnik. Evropská komise jednání s ním označila za otevřené a konstruktivní.

Evropská komise loni v dubnu obvinila Gazprom z porušování antimonopolních pravidel ve střední a východní Evropě.

Gazprom je podezřelý, že brání zprůchodnění toku plynu mezi zeměmi střední a východní Evropy a že se snaží některým z nich překazit plány na rozšíření zdrojů dodávek. Některým zákazníkům také zřejmě účtuje nepřiměřeně vysoké ceny za plyn, které váže na vývoj cen ropy.

Podle unijních pravidel by Gazpromu mohla hrozit pokuta až 7,6 miliardy dolarů. Byla by to zhruba desetina jeho příjmů za předloňský rok.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Evropa kryje asi třetinu své spotřeby ruským plynem.

Gazprom a EU jednali v Bruselu o ústupcích

Zástupce šéfa Gazpromu Alexandr Medveděv a evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová v Bruselu jednali o ústupcích, za kterých by obvinění mohla být stažena. Obě strany prý v jednáních budou pokračovat.

„Díky tvrdé práci a konstruktivnímu přístupu obou stran postupujeme směrem k vzájemně přijatelnému řešení,“ uvedl podle agentury Reuters Medveděv v prohlášení. Obdobně mluvčí komise Ricardo Cardoso označil debatu za „otevřenou a konstruktivní“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek