Slovensko se obává vyšachování z tranzitu plynu

22.04.2016
Euroskop, čtk

Němci, Češi a Rakušané chtějí z budoucího tranzitu ruského zemního plynu vyšachovat Slovensko, které podporuje zachování současné přepravní trasy vedoucí přes Ukrajinu, uvedl to slovenský velvyslanec pro energetickou bezpečnost Pavol Hamžík v listu Pravda.

Opomenutí Slovenska podle Hamžíka hrozí nejen od projektu plynovodu Nord Stream 2, ale i od chystaného přímého propojení českých a rakouských plynovodů; stávající plynovodní propojení mezi Lanžhotem a rakouským Baumgartenem prochází územím Slovenska.

„Pokud přijdeme o ukrajinskou trasu, peníze za tranzit, které ztratí Slovensko a Ukrajina, si rozdělí Němci, Češi a Rakušané,“ řekl Hamžík. „(…) kromě toho v pozadí jsme zaznamenali výhružky, že existují i jiné trasy obcházející Slovensko. Například se postaví Nord Stream 2 a úplně se odstaví Slovensko. Logická cesta pro plyn z Nord Streamu 2 vede přes Německo, Česko a Slovensko až do Itálie. Vyhrožují nám tím, že toky přesměrují z Česka přímo do Rakouska, čímž by Slovensko úplně obešli. Tím bychom jako tranzitní země skončili, což je pro nás naprosto nepřijatelné,“ řekl.

Nord Stream 2 by zvýšil závislost na Rusku, tvrdí kritici

Na projektu Nord Stream 2 se dohodl ruský Gazprom s německými společnostmi E. ON a BASF/Wintershall, rakouskou OMV, francouzskou ENGIE a britsko-nizozemskou Royal Dutch Shell. Podle kritiků by projekt Nord Stream 2 výrazně ovlivnil situaci na poli energetické bezpečnosti. Zvýšil by totiž závislost Evropy na ruském plynu.

Minulý měsíc slovenský premiér Robert Fico na summitu Evropské unie jménem visegrádské čtyřky, včetně ČR, a dalších pěti států vyjádřil nesouhlas se stavbou plynovodu Nord Stream 2.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek