Komise odstartovala ratifikaci klimatické dohody OSN

10.06.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise v pátek navrhla členským zemím EU a europarlamentu ratifikaci globální klimatické dohody, která byla sjednána loni v Paříži a která má zpomalit oteplování planety a zmírnit jeho důsledky. novinářům to v Bruselu řekla mluvčí komise Anna-Kaisa Itkonenová. Souběžně s celounijním postupem dohodu ratifikují podle svých národních pravidel také členské země EU.

Komise podle mluvčí vyzvala státy osmadvacítky, aby své národní ratifikace dokončily tak, aby bylo možné všechny listiny v OSN odevzdat zároveň. Připomněla, že také vyspělé země ze skupiny G7 vyzvaly k ratifikaci dohody před koncem letošního roku.

Po souhlasu europoslanců budou o ratifikaci členské země EU rozhodovat kvalifikovanou většinou, řekla mluvčí. Ratifikační listiny pak budou odevzdány generálnímu tajemníkovi OSN.

Cílem dohody je udržet růst teploty pod dvěma stupni Celsia

Základním cílem dohody, která byla podepsána loni koncem roku v Paříži a podepsána v New Yorku letos koncem dubna, je udržet nárůst teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání se stavem před druhou průmyslovou revolucí, a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. Text rovněž vyzývá státy, aby usilovaly o co nejrychlejší globální snížení emisí skleníkových plynů.

Zatímco většina státníků považuje dohodu za silnou, kritici jí vyčítají třeba to, že nestanovuje pevné a závazné termíny pro omezování emisí. Někteří vědci tvrdí, že slíbené závazky jednotlivých zemí ke zmíněnému teplotnímu cíli nepostačí.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek