Boj proti změně klimatu: Ministři zemí EU chtějí společné cíle

13.07.2016
Euroskop, čtk

Na potřebě stanovit společné evropské cíle v boji proti změně klimatu a na rychlé ratifikaci loňské dohody z klimatické konference v Paříži se shodli ministři životního prostředí členských států Evropské unie na neformální schůzce v Bratislavě, novinářům to v úterý řekli slovenský ministr životního prostředí László Sólymos a místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

„Téma vody a sucha je akutní. V Evropě někde hrozí povodně, jinde zase sucha a nedostatek vody. Cíle musejí být globální, ale řešení flexibilní,“ uvedl Sólymos, jehož země nyní v EU předsedá.

Sólymos chce trvale udržitelný přístup k vodě

Podle slovenského ministra EU vynakládá na odstraňování následků povodní pět miliard eur (135 miliard korun) a na škody způsobené suchem další tři miliardy eur (81 miliard Kč) ročně, přičemž tyto náklady by se měly v příštích letech dále zvyšovat.

„Voda není samozřejmost. Nedostatek vody může přinést řadu rizik včetně sociální nestability. Musíme najít společný evropský flexibilní a trvale udržitelný přístup na nakládání s vodou,“ řekl Sólymos.

Podle Šefčoviče je třeba prostřednictvím globální spolupráce pomoci i zemím třetího světa ke snížení dopadů klimatických změn a také přispět k jejich lepšímu přizpůsobení na existující podmínky.

Většina zemí EU požaduje rychlou ratifikaci pařížské dohody

Zástupci většiny členských států EU se podle něj vyslovili pro co nejrychlejší ratifikaci klimatické dohody OSN, která byla sjednána loni na konferenci v Paříži.

Základním cílem dohody je udržet nárůst teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání se stavem před druhou průmyslovou revolucí, a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. Text rovněž vyzývá státy, aby usilovaly o co nejrychlejší globální snížení emisí skleníkových plynů.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek