Zkapalněný plyn je podle států EU cestou k diverzifikaci zdrojů

14.07.2016
Euroskop, čtk

Členské státy Evropské unie pokládají zkapalněný zemní plyn (LNG) za cestu k diverzifikaci zdrojů zemního plynu. Po neformální schůze ministrů zemí evropské osmadvacítky odpovědných za energetiku to ve středu novinářům řekl slovenský ministr hospodářství Peter Žiga. Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič za důležité označil budování potřebné energetické infrastruktury a otevření trhu s energiemi.

„Zajištění realizace opatření k diverzifikaci zdrojů plynu prostřednictvím LNG je pro členské státy potřebné a důležité zejména z hlediska energetické bezpečnosti,“ uvedl Žiga.

Místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Šefčovič uvedl, že vstup LNG na světové trhy je velmi vítán. „Očekává se, že do roku 2020 by se objem tohoto zkapalněného plynu na světových trzích měl zvýšit o 50 procent. Má to dramatický vliv na fungování trhu s plynem, který se postupně stává světovou komoditou,“ řekl.

Z debaty ministrů podle Žigy vyplynulo, že LNG představuje pro Evropskou unii značný potenciál. Žiga také řekl, že EU musí dostavět potřebná infrastrukturní energetická propojení.

Žiga: Je třeba, aby ceny energií v EU byly konkurenceschopné

Ministři zemí EU na jednání v Bratislavě v rámci slovenského předsednictví hovořili také o cenách energií pro odběratele v EU, které ze zhruba poloviny tvoří různé poplatky a daně a které jsou vyšší než v jiných vyspělých zemích. „Bude určitě prostor podívat se na to, které poplatky budou oprávněné a které by mohly klesnout. Velkou úlohu ve snižování cen by měla zajistit větší konkurence na trhu. Musíme udělat maximum, abychom trh s energiemi otevřeli,“ uvedl Šefčovič.

Podle ministra Žigy bude potřeba dosáhnout v EU konkurenceschopných cen energií, aby evropské podniky nebyly znevýhodněny a aby se průmysl nestěhoval do oblastí s levnějšími energiemi. To by patrně vedlo ke ztrátě pracovních míst v EU.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek