Evropská komise představila reformy energetické oblasti

01.12.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise dnes představila reformy evropské energetické oblasti po roce 2020. Jejich součástí jsou návrhy na snížení plýtvání energií, lepší integraci obnovitelných zdrojů a postupné odstraňování dotací pro výrobu elektřiny z uhlí. Návrhy, které musí schválit členské státy a Evropský parlament, stanovují závazný cíl snížení spotřeby energie do roku 2030 o 30 procent a zvýšení podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové výrobě elektřiny v EU na 27 procent.

Komise nazvala balíček Čistá energie pro všechny Evropany. Jeho cílem je přesvědčit, že přechod na čistou energii je růstovým odvětvím a vyplatí se do něj investovat.

„Dnešní balíček podpoří přechod na čistou energii prostřednictvím modernizace našeho hospodářství,“ uvedl v prohlášení místopředseda EK odpovědný za energetickou unii Maroš Šefčovič. „Evropa v posledních letech stojí v čele celosvětového boje proti změně klimatu a nyní jde příkladem tím, že vytváří podmínky pro udržitelná pracovní místa, růst a investice,“ dodal.

Balíček zahrnuje změny v politice obnovitelných zdrojů, na trhu s elektřinou a podpoří inovace

Návrhy se týkají energetické účinnosti, energie z obnovitelných zdrojů, koncepce trhu s elektřinou, zabezpečení dodávek elektřiny a pravidel správy pro energetickou unii. Opatření mají také pomoci urychlit inovace v oblasti čisté energie, renovovat budovy v EU a zmírnit společenský dopad přechodu na tzv. čistou energii.

Návrh omezuje u nových projektů právo pro výrobce elektřiny z větru a slunce, aby byli první, kdo prodají svoji elektřinu do sítě v zemích, kde mají obnovitelné zdroje velký podíl. Zachovává však toto ustanovení pro současné instalace a instalace malého rozsahu, napsala agentura Reuters.

S cílem odstranit bariéry přeshraničnímu toku elektřiny navrhuje EK zřídit regionální centra, která by zlepšila spolupráci mezi provozovateli sítí, a poskytnout větší sílu evropskému úřadu pro energetickou regulaci ACER.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek