Komise schválila balíček pro přechod na čistou energii

30.11.2016
Petr Pospíšil, Euroskop

Evropská komise ve středu dala zelenou balíčku opatření, jenž si klade cíl zvýšit energetickou efektivnost a učinit energetické systémy ekologičtějšími a udržitelnějšími. Včerejší rozhodnutí navazuje na rámec politiky v oblasti klimatu a energetiky, schválený Radou před dvěma lety, a je v souladu s povinnostmi, ke kterým se EU zavázala prostřednictvím Pařížské dohody.

Balíček unijních opatření, nazvaný „Čistá energie pro všechny Evropany“, stanovuje tři cíle: upřednostňování energetické účinnosti, dosažení vedoucího postavení v oblasti obnovitelných zdrojů a zajištění spravedlivých podmínek pro spotřebitele.

V současné době jsou v průměru tři budovy ze čtyř na území EU klasifikovány jako energeticky neefektivní a více než dvě pětiny veškeré energie je spotřebováno za účelem jejich vytápění či ochlazování. Nelze se tedy divit, že mezi cíli, které Komise vytyčila, je zvýšení energetické efektivnosti o 30 procent do roku 2030. Podíl zelené energie se má do téhož data zvýšit na 27 procent.


Balíček vyvolá investice, růst HDP a nová pracovní místa

Balíček má zároveň stimulovat ekonomický růst. Je koncipován tak, aby přechod na čistou energii byl vnímán jako progresivní oblast vhodná pro investování. Od roku 2021 má vést k veřejným i soukromým investicím ve výši 177 miliard eur za rok, k jednoprocentnímu růstu HDP i ke vzniku 900 tisíc nových pracovních míst.

Soubor opatření též výrazně posiluje pozici spotřebitele na trhu s energií. Spotřebitelé se nově budou těšit větším možnostem výběru dodavatele energií, porovnatelnosti cen i vlastní produkce a distribuce energie. Balíček klade důraz rovněž na transparentnost a ochranu zranitelných kategorií spotřebitelů.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek