Státy EU zatím nenašly společný postoj k reformě povolenek

20.12.2016
Euroskop, čtk

Země Evropské unie se v pondělí nedokázaly shodnout na společném postoji k návrhu na reformu unijního systému obchodování s emisními povolenkami (ETS). Jednání tak budou pokračovat, podle diplomatů by shoda, potřebná pro jednání s europarlamentem, mohla být nalezena v únoru.

Systém ETS je jedním ze základních nástrojů, které Unie používá ke snižování emisí skleníkových plynů. Jeho reforma je součástí snahy reagovat na loňskou dohodu z Paříže a splnit závazek, který k roku 2030 předpokládá snížení emisí o 40 procent proti hodnotám z roku 1990.

Slovenský ministr životního prostředí László Sólymos podotkl, že země EU se umí shodnout v cíli, nejednota ale přetrvává v konkrétních opatřeních, například s ohledem na pravidla bezúplatného přidělování kvót, finanční mechanismy a podobně. Slovenský ministr připomněl, že pokračující diskuse ovlivňují i vývoj už tak nízké ceny povolenek na trhu. V práci, kterou se Slovákům nepodařilo dokončit, nyní bude pokračovat jako nová předsednická země Malta.

Náměstek českého ministra životního prostředí Vladislav Smrž uvedl, že některé země narozdíl od Česka „nebyly pružné“. „Je vlastně škoda, že za rok a půl jsme nebyli schopni dosáhnout obecného přístupu. My jsme se snažili slovenské předsednictví podpořit,“ sdělil novinářům. Připomněl, že EU, která dohodu z Paříže výrazně prosazovala, tak nyní není schopna vyslat signál, že Evropa dělá také pro snížení emisí nějaké konkrétní kroky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek