Zbývající notifikace by Komise mohla schválit do února

28.12.2016
Euroskop, čtk

Podporované zdroje energie v Česku, které dosud nemají schválení Evropské komise (EK) a u kterých stát zažádal o takzvanou notifikaci, by ji mohly získat do února příštího roku. V rozhovoru s ČTK to řekla náměstkyně ministra průmyslu pro sekci energetiky Lenka Kovačovská.

Schválení EK dosud chybí zdrojům kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET) spuštěným od roku 2013. „Doufáme, že zbývající notifikace budou vydány v lednu nebo únoru 2017,“ řekla ČTK Kovačovská. Podle dřívějšího vyjádření předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové jde zhruba o pět procent českých zdrojů KVET.

Podle dat operátora trhu s elektřinou (OTE) činila loni celková podpora KVET v ČR asi 1,9 miliardy korun. V polovině prosince ERÚ do svých cenových rozhodnutí zahrnul podporu obnovitelným zdrojům spuštěným v období 2006 až 2012. Také výplatu peněz těmto zdrojům podmiňoval ERÚ schválením EK. Komise to učinila na konci listopadu.

Kovačovská potvrdila dřívější informace, podle kterých EK požaduje u výplaty podpor zeleným zdrojům po ČR do února 2019 zavedení mechanismu proti nadměrné podpoře, tzv. překompenzaci. Ministerstvo podle ní zařadí mechanismus do novely zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou chce příští rok začít připravovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek