Evropský parlament schválil přísnější limity pro emise

16.02.2017
Euroskop, čtk

Europoslanci ve středu schválili zavedení přísnějších limitů pro vypouštění skleníkových plynů do ovzduší. Počet emisních povolenek v rámci systému obchodování s emisemi (ETS) bude po roce 2020 klesat o 2,2 procenta ročně, což by mělo znečišťovatele motivovat k ekologicky odpovědnějšímu přístupu.

Parlament souhlasil s návrhem Evropské komise, ačkoli část europoslanců předložila pozměňovací návrh předpokládající ještě výraznější pokles počtu povolenek o 2,4 procenta ročně. Pro většinu poslanců to ale byl limit příliš přísný vůči podnikům.

„Dnešní dohoda je nejlepší dosažitelnou reformou, ale nenaplňuje ambice vyjádřené v pařížské klimatické smlouvě,“ uvedl stínový zpravodaj návrhu Gerben-Jan Gerbrandy z klubu liberálů s odkazem na závazek snížení produkce skleníkových plynů v zemích EU obsažený v předloňské celosvětové dohodě uzavřené na klimatické konferenci v Paříži. Tam se unie zavázala k roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 40 procent proti hodnotám z roku 1990.

Neekologický provoz podniků se má zdražit

Schválený návrh počítá rovněž s dalšími nástroji, které mají přispět ke zdražení neekologického provozu podniků. Zdvojnásobí se například kapacita takzvané Tržní stabilizační rezervy (MSR), která slouží k výkupu a uchovávání nadbytečných emisních kreditů. Od roku 2019 jich podle schváleného textu bude každoročně pohlcovat až 24 procent. Kromě toho bude v roce 2021 odstraněno 800 milionů nevyužitých povolenek z MSR.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek