Ministři EU schválili reformu obchodování s povolenkami

01.03.2017
Euroskop, čtk

Většina ministrů životního prostředí zemí Evropské unie v úterý schválila kompromisní dohodu ohledně reformy unijního obchodování s emisními povolenkami po roce 2020. EU se tak přiblížila k přijetí první směrnice omezující vypouštění skleníkových plynů od přijetí pařížské dohody o boji proti globálnímu oteplování.

Pro kompromisní návrh se podle agentury Reuters vyslovilo 19 států, reprezentujících 71,44 procenta obyvatel EU; přičemž k přijetí byl zapotřebí souhlas nejméně 16 členských zemí s 65 procenty z celkové populace EU. Návrh kompromisu prosazovaný Švédskem, Francií a Nizozemskem nakonec získal německou podporu.

Schválením pozice členských států mohou začít vyjednávání s Evropským parlamentem o konečném znění směrnice. Ten v polovině února schválil, že počet emisních povolenek v rámci systému obchodování s emisemi (ETS) má po roce 2020 klesat o 2,2 procenta ročně. To by mělo znečišťovatele motivovat k ekologicky odpovědnějšímu přístupu.

Odpůrci dohody se bojí zvýšení nákladů

Podle polské tiskové agentury PAP, která se odvolává na diplomatické zdroje, proti dohodě protestovaly Polsko, Bulharsko, Rumunsko, Kypr, Chorvatsko, Maďarsko, Itálie, Litva a Lotyšsko.

„Tento přístup ničí energetickou bezpečnost Polska, ničí polské energetické zdroje, jako je uhlí,“ prohlásil polský ministr životního prostředí Jan Szyszko. Reforma unijního obchodování s povolenkami může zvýšit náklady polského průmyslu a energetiky, opírající se o uhlí, a v konečném důsledku mohou i zdražit účty za elektřinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek