Gazprom navrhl ústupky v antimonopolním sporu s EU

13.03.2017
Euroskop, čtk

Ústupky, které navrhuje ruská plynárenská společnost Gazprom, řeší obavy evropských regulátorů ohledně antimonopolních praktik podniku ve střední a východní Evropě. Uvedla to dnes Evropská komise. Zároveň vyzvala zainteresované strany, aby se k návrhům Gazpromu vyjádřily. Ruský podnik se pomocí ústupků snaží ukončit antimonopolní spor s Bruselem a odvrátit pokutu, která by mohla činit až deset procent jeho ročních tržeb.

Evropská komise předloni v dubnu Gazprom obvinila, že zneužívá svého dominantního postavení ve střední a východní Evropě a porušuje evropská pravidla hospodářské soutěže. Uvedla také, že v osmi zemích regionu, včetně České republiky, firma znemožňuje konkurenci na trhu se zemním plynem. Gazprom pak koncem loňského roku uvedl, že komisi předložil návrhy k urovnání sporu.

Gazprom má zajistit neomezené dodávky plynu za tržní ceny

Ruský podnik se podle dnešní zprávy komise v návrzích zavázal, že odstraní všechny smluvní překážky pro volný pohyb plynu na trzích ve střední a východní Evropě a učiní kroky k lepší integraci těchto trhů. Slíbil i změny, které zajistí, že ceny plynu budou stanovovány na základě tržních mechanismů.

„Věříme, že přísliby Gazpromu umožní ničím neomezené dodávky plynu ve střední a východní Evropě za tržní ceny. Tyto návrhy odstraňují naše obavy týkající se hospodářské soutěže a představují řešení odpovídající pravidlům EU,“ sdělila komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. „Než ale rozhodneme, chceme slyšet názory zákazníků a dalších zainteresovaných stran, které pečlivě zvážíme,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek