Senátoři podpořili pařížskou dohodu o klimatu

20.04.2017
Euroskop, čtk

Senát ve středu schválil ratifikaci pařížské klimatické dohody, která je namířena proti globálnímu oteplování. Naopak ve Sněmovně se debata o smlouvě protahuje, poslanci zatím nedokončili ani úvodní kolo jejího projednávání. Dohoda přitom nabyla platnosti už loni v listopadu. Ze států Evropské unie ji vedle Česka zatím neratifikovalo podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jen Nizozemsko.

„Považuji za žádoucí, aby se Česká republika připojila ke globální solidaritě,“ řekl Brabec. Senátory ujistil, že dohoda nebude pro Česko znamenat žádný další závazek nad rámec těch, které už byly přijaty v unii. Česko se zavázalo snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů nejméně o dvě pětiny ve srovnání s rokem 1990. „Česká republika závazek úspěšně plní,“ zdůraznil Brabec.

Nový klimatický plán podepsali předloni v prosinci v Paříži zástupci téměř 200 zemí. K loňskému 5. říjnu se dosáhlo cíle, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa. Dohoda pak mohla vstoupit do 30 dní v platnost.

Oteplování se má podle textu dohody udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek