Které trasy v EU jsou rychlejší po železnici než letecky?

24.05.2017
Euroskop, GoEuro

Turismus se stal jednou z nejoblíbenějších volnočasových aktivit, s jeho rozvojem však dochází k poškozování životního prostředí. Za jednu z nejekologičtějších druhů dopravy je považovaná železniční. Na kterých trasách v Evropě můžete vlakem cestovat rychleji než letadlem?

Takzvaná uhlíková stopa, neboli množství emisí skleníkových plynů, které uvolní různé dopravní prostředky, se výrazně liší. Letecká doprava je pro životní prostředí nejhorší a cestování letecky je nejméně ekologickým způsobem cestování. Vlak je z tohoto hlediska jasným vítězem, a může ušetřit i čas.

Pro všechny, kdo chtějí cestovat bez zbytečné zátěže na životní prostředí a bez rance produkovaných emisí, vypracovala cestovní platforma GoEuro seznam nejvíce ekologicky šetrných tras. Konkrétně 15 oblíbených evropských tras, na kterých se lze přepravit vlakem ve srovnatelném či kratším čase a za výrazně nížší spotřeby skleníkových plynů, v porovnání s leteckou dopravou.

Do průměrné spotřeby emisí pro železniční dopravu byl započítán průměrný počet cestujících ve vlaku. Pro leteckou dopravu byl, kromě samotného letu, započítán také čas a emise produkované nezbytnou přepravou na letiště a z letiště do místa určení. Na rozdíl od železničních nádraží jsou letiště vždy vzdálena od centra a je třeba využít další způsob dopravy před samotným letem. Na zřetel byla brána také nutná délka čekání na letištích na odbavení a bezpečnostní kontrolu (60 až 90 minut v závislosti na konkrétním letišti).

15 ekologických tras

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek