Trump prý vypoví klimatickou dohodu, pro EU je to zklamání

01.06.2017
Euroskop, čtk

Prezident Spojených států Donald Trump se rozhodl odstoupit od pařížské dohody z roku 2015, která je celosvětovým ujednáním o ochraně klimatu. S odvoláním na dva zdroje z prezidentova okolí o tom ve středu informovala agentura Axios a později zprávu potvrdily i agentury Reuters a AP. Sám Trump na twitteru uvedl, že rozhodnutí brzy oznámí. Podle místopředsedy Evropské komise by rozhodnutí USA odstoupit od klimatické dohody bylo zklamáním.

Podle agentury Axios v současnosti Trumpův tým, jehož členem je i šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt označovaný za popírače klimatických změn, nyní zvažuje, jak od pařížské dohody odstoupit. Mezi možnostmi je formální ukončení účasti na dohodě, takový proces by mohl trvat tři roky, či stažení amerického souhlasu s Rámcovou úmluvou OSN o změně klimatu. Podle Axios je druhá možnost radikálním řešením, které by ale bylo rychlejší.

Místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Maroš Šefčovič uvedl, že případné odstoupení USA od klimatické dohody by bylo zklamáním. Nezměnilo by však podle něj směr, kterým se lidstvo ubírá. Evropa je podle něj připravena být v tomto ohledu vůdčí silou. „Už nyní cítíme daleko větší očekávání od našich partnerů napříč světem – z Afriky, z Asie, z Číny – aby Evropa převzala v těchto snahách vedení. Jsme připraveni to udělat, protože jsme přesvědčeni, že to je správná věc,“ prohlásil eurokomisař.

Podle diplomatických zdrojů, které citovaly všechny velké světové tiskové agentury, plánuje Evropská unie společné prohlášení s Čínou, která vyjádří pařížské dohodě podporu. Brusel a Peking by tak mohly učinit už tento týden na v pořadí 19. společném summitu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek