Komisař EU pro klima: Trumpův krok nás povzbudil k akci

02.06.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie hluboce lituje jednostranného rozhodnutí administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské klimatické dohody z roku 2015. V reakci na Trumpovo čtvrteční oznámení to uvedl eurokomisař pro opatření v oblasti klimatu a energetiky Miguel Arias Cañete. Svět podle něj může v boji s klimatickými změnami i nadále počítat s evropským vedením.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker podle agentury AFP označil Trumpovo rozhodnutí za vážnou chybu. Předseda europarlamentu Antonio Tajani podotkl, že dohoda dál platí a bude se v ní pokračovat, ať už s Američany nebo bez nich.

Komisař Cañete v prohlášení uvedl, že EU po americkém kroku posílí svá stávající partnerství a bude hledat nová od největších světových ekonomik po nejmenší ostrovní státy, které jsou klimatickými změnami ohrožené. Společné prohlášení, v němž obě strany pařížskou dohodu jednoznačně podpoří, se očekává už v pátek od bruselského summitu EU-Čína.

„Dnešní oznámení nás spíše povzbudilo k akci, než aby nás oslabilo, a vzniklé vakuum zaplníme novým širokým a odhodlaným vedením,“ napsal komisař. „Společně to dokážeme. Jsme na správné straně historie,“ ukončil Cañete.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek