Země EU potvrdily, že o klimatické dohodě nelze znovu jednat

19.06.2017
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie dnes potvrdily, že budou dál naplňovat klimatickou dohodu z Paříže. Od globální dohody se počátkem měsíce rozhodla odstoupit administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ministři životního prostředí zemí unie z dnešního jednání v Lucembursku vzkázali, že pařížská dohoda odpovídá svému účelu a nelze o ní znovu jednat.

Prezident Trump, když odstoupení USA od dohody oznamoval, ohlásil snahu vyjednat nový dokument, který by byl z jeho pohledu „spravedlivější“. Ministři dnes upozornili, že dohoda, ačkoliv má velké ambice, nabízí „všem stranám zvolit si vlastní cestu a přitom přispět k cílům, jejichž účelem je boj proti změně klimatu“.

EU podle dnes přijatých závěrů ministerského jednání „hluboce lituje“ amerického rozhodnutí a naopak vítá „četná rozhodná prohlášení“ zemí – od největších ekonomik po malé ostrovní státy – hodlajících dohodu dál naplňovat. Unie podle ministrů podporuje OSN a je odhodlaná a připravená v Paříži uzavřenou dohodu provádět. Země EU dnes připomněly „zvláštní odpovědnost největších ekonomik, na něž připadá přibližně 80 procent globálních emisí“.

Ministři dnes uvedli, že svět může dál počítat s evropským vedením v boji proti změnám klimatu, ve snaze udržovat zvýšení celosvětové průměrné teploty na úrovni výrazně nižší než dva stupně Celsia ve srovnání s úrovní před průmyslovou revolucí a ve snaze o omezení nárůstu teploty na nejvýše o 1,5 stupně Celsia.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek