Komise: ČR má oznámit, jak naloží s radioaktivním odpadem

14.07.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) ve čtvrtek požádala Českou republiku a další čtyři země EU, aby předložily své vnitrostátní programy pro nakládaní s vyhořelým jaderným palivem a radioaktivním odpadem. Komise to uvedla v tiskové zprávě a připomněla, že státy měly své programy oznámit do 23. srpna roku 2015. Česká republika podle ministerstva průmyslu a obchodu zdržení vysvětluje citlivostí a komplikovaností procesu a nutností překládat všechny podklady do dalších jazyků kvůli zainteresovanosti okolních států.

Česká strana Komisi průběžně informuje o dílčích pokrocích, uvedla Lenka Kovačovská, náměstkyně pro energetiku ministra průmyslu a obchodu. Nyní se čeká na stanovisko ministerstva životního prostředí (MŽP). Podle ekologických aktivistů se ale neuskutečnila o možných variantách veřejná debata a koncepce vypracovaná již v roce 2013 mezitím zastarala. Požadují proto její přepracování.

„Dotčené členské státy mají dva měsíce na to, aby splnily své povinnosti,“ uvedla ve čtvrtek Komise s tím, že pokud tak Česko, Rakousko, Chorvatsko, Itálie a Portugalsko neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží evropskému soudu.

Jmenované země mají začít plnit všechny části směrnice o radioaktivním odpadu. Ta stanoví rámec pro zajištění odpovědného a bezpečného nakládání s vyhořelým jaderným palivem a radioaktivním odpadem s cílem zabránit nepřiměřenému zatížení budoucích generací. Cílem je chránit pracovníky a obyvatelstvo před nebezpečím vyplývajícím z ionizujícího záření.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek