Evropské úřady zajistily 122 tun nelegálních pesticidů

20.07.2017
Euroskop, čtk

Evropské policejní organizaci Europol se v součinnosti s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF) podařilo zajistit 122 tun zakázaných pesticidů. Akce pod názvem Silver Axe II se odehrála v 16 členských zemích EU a byla rozšířeným pokračováním akce Silver Axe I, která se ve spolupráci sedmi členských zemí EU konala v roce 2015. Informovala o tom ve středu Česká asociace ochrany rostlin.

Mezinárodní operace, během níž zkontrolovaly kompetentní orgány více než 940 zásilek přípravků na ochranu rostlin, se odehrála v hlavních námořních přístavech, na letištích a na suchozemských hranicích Belgie, Francie, Německa, Řecka, Maďarska, Irska, Itálie, Litvy, Polska, Rumunska, Švédska, Slovenska, Slovinska, Španělska, Británie a Nizozemska.

Iniciativa je zaměřena na potírání výroby nepovolených přípravků, jejich dovozu a prodeje na území EU, a rovněž na porušování práv duševního vlastnictví, jako jsou ochranné známky, patenty či autorská práva.

Důležitá pro úspěch akce byla také spolupráce se soukromým sektorem a dalšími evropskými a mezinárodními orgány, jako je například organizace CropLife International, Evropská asociace pro ochranu rostlin (ECPA), Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek