Soud EU nařídil Polsku zastavit kácení v Bělověžském pralese

31.07.2017
Euroskop, čtk

Soudní dvůr Evropské unie v pátek v předběžném opatření nařídil Polsku, aby okamžitě zastavilo těžbu dřeva v Bělověžském pralese na východě země. Už v dubnu Varšavu požádala o ukončení kácení stromů v chráněné lokalitě Evropská komise, která následně podala na Polsko žalobu u Soudního dvora, informovala agentura Reuters.

O vydání předběžného opatření požádala Komise soud kvůli tomu, že podle ní byla těžba dřeva v Bělověžském pralese zahájena ve velkém rozsahu a porušuje evropské normy na ochranu přírody.

Loni v březnu přijaly polské orgány rozhodnutí, kterým umožnily trojnásobný nárůst těžby dřeva v Bělověžském pralese, který je chráněný v rámci sítě Natura 2000. Kácet se může i v oblastech, jež byly dosud vyloučeny z jakéhokoli zásahu.

Část pralesa na polsko-běloruském území byla prohlášena za národní park a na seznam světového dědictví ho zařadila organizace UNESCO. Polská konzervativní vláda argumentuje tím, že stromy se kácejí kvůli boji proti kůrovci. Ekologové to však považují za záminku ke zvýšení těžby dřeva pro komerční účely. Petici proti intenzivnějšímu kácení v unikátním pralese, kde žije například zubr nebo šest desítek dalších druhů savců, podepsaly stovky tisíc Poláků.

Právní bitva u Soudního dvora EU může trvat měsíce až roky. Polsku hrozí pokuta až do výše čtyř milionů eur (104 milionů Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek