Začal Evropský týden mobility, letos zaměřený na sdílení

18.09.2017
Euroskop, čtk

Pětadvacet českých měst se letos připojilo k Evropskému týdnu mobility, který začal v sobotu. Tématem letošního ročníku je sdílená a inteligentní mobilita. Součástí kampaně za šetrnější dopravu byl mimo jiné sobotní den otevřených dveří v pražském dopravním podniku či mezinárodní Den bez aut, který v pátek 22. září Evropský týden mobility uzavře.

Mottem letošního ročníku akce je Sdílením vpřed. „Sdílená mobilita dokáže omezit počet vozidel na silnicích a množství najetých kilometrů. Je tak k životnímu prostředí šetrnější“, uvádějí koordinátoři kampaně na stránkách ministerstva životního prostředí.

V Česku se k Evropskému týdnu mobility připojilo 25 měst, mimo jiné Praha, Brno, Olomouc nebo Chrudim. Součástí týdne mobility je například pondělní prezentace nového železničního tunelu pod Prahou, v úterý ráno se cestující na třech menších pražských nádražích dočkají příjemného překvapení v podobě akce Snídaně na peróně. Seznam dalších akcí v hlavním městě je na webu Čistou stopou Prahou.

Vyvrcholením Evropského týdne mobility bude páteční Den bez aut. V Praze se na jeden den změní v pěší zónu Štefánikova ulice v úseku od Anděla po náměstí Kinských.

Evropský týden mobility je iniciativou Evropské komise a je organizován v desítkách evropských měst od roku 2002. Letos se do akce zapojilo 2240 ze 48 zemí, včetně mimoevropských.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek