Europoslanci požadují brzký zákaz herbicidu glyfosátu

24.10.2017
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu se dnes vyslovili proti prodloužení licence kontroverzního herbicidu glyfosát o dalších deset let. V rezoluci schválené na plenárním zasedání ve Štrasburku vyzvali, aby se látka používaná na odstraňování plevele postupně omezovala a do konce roku 2022 zcela zakázala.

Chemickou látku glyfosát, která se používá v přípravcích na odstraňování plevele, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný. Látka je aktivní složkou například herbicidu Roundup společnosti Monsanto.

Evropská komise před časem navrhla prodloužit licenci glyfosátu o dalších deset let. Europoslanci dnes ale schválili většinou 355 hlasů nezávaznou rezoluci, ve které požadují úplný zákaz používání látky do konce roku 2022. Co nejdříve chtějí také zakázat po celé Evropě používání glyfosátu před sklizní.

O zákazu glyfosátu rozhodne Komise a členské státy

Konečné slovo při prodloužení licence, která vyprší v polovině prosince, nebudou mít europoslanci, ale Evropská komise a členské státy EU. Ve středu by měl o zákazu glyfosátu jednat výbor odborníků unijních zemí. Česká republika v zastoupení ministerstva zemědělství zatím vždy hlasovala pro další neomezené používání.

„Je to poprvé v historii, kdy Evropský parlament či jakýkoli orgán tohoto typu řekl, že je potřeba s používáním této látky skončit,“ řekl ČTK a ČRo po hlasování europoslanec Pavel Poc, který je autorem námitky k návrhu Evropské komise o prodloužení licence. Ačkoli je schválená rezoluce nezávazná, je důležitým signálem vůči členským státům, které podle Poce odmítají demokratickou kontrolu nad autorizací chemických látek. Úplný zákaz glyfosátu by podle Poce neměl na zemědělce příliš velký dopad.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek