Výbor europarlamentu chce 35 % energie z obnovitelných zdrojů

28.11.2017
Euroskop, čtk

Výbor Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku dnes v hlasování podpořil vyšší cíle pro podíl energie z obnovitelných zdrojů a pro energetické úspory, než původně navrhla Evropská komise. Podle názoru vlivného výboru EP by v roce 2030 mělo v unii z obnovitelných zdrojů pocházet 35 procent energie.

Evropská komise ve svém materiálu předpokládá na celounijní úrovni k roku 2030 „nejméně 27 procent“ energie z obnovitelných zdrojů. Její místopředseda pro energetickou unii Maroš Šefčovič ale vzhledem k dramatickému snížení cen navrhuje členským zemím EU debatu o cíli na úrovni 30 procent.

Výbor europarlamentu dnes také odhlasoval záměr zvýšit energetickou účinnost k roku 2030 závazně o 40 procent. Také v této oblasti tak nastavil výrazně vyšší laťku než je celounijní orientační cíl 27 procent, navržený Komisí.

Evropská komise už v roce 2014 představila unijní cíle v oblasti klimatu a energetiky do roku 2030. Hlavním cílem je snížení emisí proti úrovni roku 1990 o 40 procent, což je v souladu s evropskými závazky plynoucími z pařížské globální dohody o ochraně klimatu.

V listopadu 2016 Komise představila příslušný návrh úpravy směrnice o obnovitelných zdrojích, o níž se nyní diskutuje mezi členskými zeměmi a v europarlamentu. Ten by měl návrhy jako celek schválit v lednu, pak by mělo začít vyjednávání se státy bloku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek