Gazprom zřejmě urovná spor s Evropskou komisí

04.04.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise v příštích týdnech přijme ústupky ruského plynárenského gigantu Gazprom, který tak urovná spor kolem údajných monopolních praktik podniku. Agentuře Reuters to včera řekly zdroje obeznámené se situací. Gazprom by se urovnáním vleklého sporu vyhnul případné pokutě, která by mohla činit až deset procent jeho ročních tržeb.

Evropská komise v dubnu 2015 Gazprom obvinila, že zneužívá svého dominantního postavení ve střední a východní Evropě a porušuje evropská pravidla hospodářské soutěže. Uvedla také, že v osmi zemích regionu, včetně České republiky, firma znemožňuje konkurenci na trhu se zemním plynem.

Gazprom loni v rámci snahy o urovnání sporu slíbil změny ve stanovování cen i zrušení smluvních omezení, která brání zákazníkům v prodeji jeho plynu dalším odběratelům. Navrhované ústupky sice následně kvůli negativní reakci některých členských zemí EU a zákazníků upravil, jejich hlavní prvky se však podle agentury Reuters nezměnily.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek