Merkelová: Nord Stream 2 nebude bez rozhodnutí o ukrajinské roli

10.04.2018
Euroskop, čtk

Výstavba plynovodu Nord Stream 2, který má přes Baltské moře spojit Rusko a Německo, nebude podle spolkové kancléřky Angely Merkelové možná, aniž by bylo jasné, jakou roli bude mít Ukrajina jako dosud tranzitní země. Šéfka německé vlády to dnes řekla v Berlíně po jednání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

Chystaný plynovod, který má obejít země, přes které je do západní Evropy transportována velká část ruského plynu, je trnem v oku především Ukrajině a Polsku, ale i dalším státům jako jsou Česko a Slovensko. Podle těchto zemí jde stavba proti zájmům Evropské unie a obsahuje riziko další destabilizace Ukrajiny.

„Mluvili jsme spolu podrobně i o tomto tématu. Samozřejmě jsem si pozorně poslechla ukrajinské pochyby,“ uvedla dnes Merkelová, která podle svých slov i v pondělí v telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem zdůraznila, že není možné, aby Ukrajina kvůli plynovodu Nord Stream 2 zcela ztratila význam při transportu zemního plynu.

Německá kancléřka poznamenala, že transport plynu má strategický význam a Ukrajině přináší peníze. „A proto jsem dala jasně najevo, že projekt Nord Stream 2 není z našeho pohledu možný, aniž bychom měli jasno, jak to bude dál s ukrajinskou tranzitní rolí,“ řekla také.

Nord Stream 2 ruského plynárenského koncernu Gazprom spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu Nord Stream. Na financování projektu se podílí také pět evropských firem – německé Uniper a Wintershall, britsko-nizozemská Shell, rakouská OMV a francouzská Engie. Nord Stream 2 má být hotový do konce příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek