Finsko schválilo stavbu rusko-německého plynovodu

12.04.2018
Euroskop, čtk

Finské úřady definitivně schválily stavbu plynovodu Nord Stream 2, který má přivádět zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Proti projektu protestuje řada zemí střední a východní Evropy, včetně Česka.

Již minulý týden povolilo finské ministerstvo hospodářství, aby zhruba 375kilometrový úsek plynovodu procházel finskými vodami označovanými jako výhradní ekonomická zóna.

Dnes svůj souhlas připojil i regionální úřad v jižním Finsku, čímž Helsinky projekt definitivně schválily. Finsko si ale jako podmínku klade, že plynovod musí zohlednit ekologické nároky regionu, a neznemožnit, aby v oblasti v budoucnu vznikaly případné další infrastrukturní projekty.

Souhlas se stavbou vyslovilo na konci března Německo. Ještě se čeká na oficiální vyjádření Ruska a také Dánska a Švédska, do jejichž vod trasa 1200 kilometrů dlouhého plynovodu rovněž zasahuje.

S Nordstreamem 2 nesouhlasí zejména Polsko

Chystaný plynovod NordStream 2 má obejít země, přes které je do západní Evropy transportována velká část ruského plynu. Plynovod je trnem v oku především Ukrajině a Polsku, ale i dalším státům, jako je Česká republika a Slovensko. Podle těchto zemí jde stavba proti zájmům EU, zvyšuje závislost na Rusku a nese s sebou riziko další destabilizace Ukrajiny.

Německá kancléřka Angela Merkelová v úterý uvedla, že výstavba plynovodu Nord Stream 2 nebude možná, dokud nebude jasné, jakou roli bude mít Ukrajina – dosud tranzitní země.

Více než třetina plynu vyvážená z Ruska do Evropské unie se v současnosti dopravuje přes Ukrajinu. Ruský plynárenský gigant Gazprom se však chce Ukrajině vyhnout a staví nové plynovody. Současná dohoda o tranzitu plynu přes Ukrajinu končí 31. prosince 2019.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek