Duda Steinmeierovi zopakoval nesouhlas s Nord Streamem 2

06.06.2018
Euroskop, čtk

Polský prezident Andrzej Duda včera svému německému protějšku Franku-Walteru Steinmeierovi znovu „vyjádřil nesouhlas“ své země se stavbou plynovodu Nord Stream-2, který má po dně Baltu přepravovat zemní plyn z Ruska do Německa a minout Ukrajinu a další tranzitní země. Duda již dříve varoval, že nový plynovod zvýší závislost Evropy na ruském plynu.

„Vysvětloval jsem, z čeho pramení náš odpor k tomuto projektu – že jde o bezpečnost naší části Evropy,“ řekl Duda na tiskové konferenci po jednání „mezi čtyřma očima“.

Nicméně ocenil, že jeho host jako první hlava cizího státu a „představitel velkého souseda“ dorazil na polské oslavy 100 let od znovuzískání nezávislosti.

Otázka vzájemných vztahů v rámci Unie

Se Steinmeierem hovořil také o budoucnosti Evropské unie. „Velice spoléháme na to, že se neuskuteční nápady jako dvourychlostní Evropa, či budování silného jádra unie. Jsme stoupenci Evropy svobodných národů a rovnoprávných států, tedy Evropy, v níž má každý stát své místo, ale i stejný hlas jako jiné státy a může čerpat stejný prospěch z členství v unii,“ zdůraznil Duda.

EU by se podle něj měla vrátit ke svým základům jako společenství, ve kterém by se mělo se všemi členy zacházet stejně.

Steinmeier označil EU za nejlepší odpověď na evropskou historii a i na současné změny ve světě, sama EU však k překonání krize potřebuje vzájemnou důvěru, pocit sounáležitosti, a ne dělení na „my a oni“, „my proti Bruselu“. Tváří tvář temným dějinám druhé světové války jsou pro Německo „blízké a přátelské vztahy s Polskem opravdu neocenitelnou hodnotou“, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek