Soud EU potvrdil schválení podpory pro elektrárnu v Británii

12.07.2018
Euroskop, čtk

Tribunál Evropské unie, který je druhým nejvyšším soudem EU, dnes potvrdil rozhodnutí Evropské komise (EK) z roku 2014 schválit Británii podporu na výstavbu a provoz nových reaktorů jaderné elektrárny Hinkley Point. Nové reaktory mají nahradit ty stárnoucí a znečišťující uhelné elektrárny. Žalobu proti schválení pomoci podalo Rakousko za podpory Lucemburska.

„Tribunál EU potvrzuje rozhodnutí, kterým komise schválila podporu Británie ve prospěch jaderné elektrárny Hinkley Point C,“ uvedli soudci v rozhodnutí.

Komise schválila projekt v roce 2014. Uvedla přitom, že podpora je v souladu s vnitřním trhem a je nezbytná k vytvoření nových kapacit produkce jaderné energie.

Stejně tak uváděla, že riziko narušení hospodářské soutěže je jen omezené a jeho negativní účinky vyváženy účinky pozitivními.

Rakousko proti, V4 pro

Nicméně Rakousko, které v minulosti v referendu odmítlo výrobu elektřiny z jádra na svém území a které se staví odmítavě proti jaderné energetice jako takové, chtělo toto rozhodnutí zrušit, proto podalo žalobu.

K řízení se později jako vedlejší účastník na podporu Rakouska připojilo ještě Lucembursko. Naopak Česká republika, Francie, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Británie vstoupily do řízení na podporu EK.

Náhrada za dosluhující jaderné bloky

Projekt Hinkley Point na jihozápadě Anglie je součástí plánu Británie nahradit pětinu svých stárnoucích jaderných a uhelných elektráren. Projekt má být první zahájenou stavbou jaderné elektrárny v Evropě od neštěstí v japonské Fukušimě v roce 2011.

Elektrárna by měla zahájit provoz v roce 2023, životnost bude 60 let. Celkové náklady na výstavbu se odhadují na 24,5 miliardy liber (718,4 miliardy Kč). Elektrárna bude mít dva reaktory, jejich celková kapacita výroby bude 3,3 gigawattu. Na celkové výrobě elektřiny v Británii bude mít zhruba sedmiprocentní podíl.

Projekt elektrárny má na starosti francouzská EDF a čínská CGN. Jedním z dodavatelů je i česká společnost Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek