Firmy na emisní povolenky stále čekají

10.08.2005
Evropská komise totiž musí ještě počty povolenek přidělených vládním rozhodnutím jednotlivým firmám schválit. Některým z nich hrozí pokuty.

Některým průmyslovým podnikům v ČR hrozí pokuta až pět milionů korun za to, že nepožádaly Ministerstvo životního prostředí o povolení vypouštět oxid uhličitý do ovzduší. Nařízení se týká 436 firem, o povolenky jich požádalo 52.

Na emisní povolenky ale zatím všechny firmy čekají. Evropská komise totiž musí ještě počty povolenek přidělených vládním rozhodnutím jednotlivým firmám schválit. Zároveň musí také povolit registr firemních účtů s povolenkami. V Česku jej bude provozovat firma Operátor trhu s elektřinou (OTE).
Komise sice žádnou lhůtu pro své rozhodnutí nemá, ale předpokládá se, že se tak stane během několika týdnů – nejspíše v září.

Jakkoli ještě registr povolen není, experti radí, aby firmy s OTE již nyní připravovaly smlouvu o otevření povolenkového účtu, aby se využil čas, který před otevřením registru ještě existuje.
OTE se již žádostmi zabývá a na internetové stránce www.povolenky.cz jsou informace o tom, jak postupovat. Je zde typová smlouva a další dokumenty, které si firmy mohou prostudovat. V každém případě však vedení podniku musí mít ještě předtím v ruce povolení od ministerstva k emisím skleníkových plynů.

Většina firem je s přiděleným množstvím povolenek spokojena – zejména společnosti z chemického průmyslu a rafinérie. Ty ve svých žádostech nárokovaly velké rezervy pro investice do rozšíření výroby v příštích letech.
Naopak několik firem, které do ekologie už hodně investovaly a v odhadu svých potřeb se držely při zemi, pohořelo.
Zavedení obchodů s emisemi má motivovat podniky k redukci vypouštění škodlivin. Pokud vypustí do ovzduší méně škodlivin, než na které mají povolenky, budou moci přebytky prodat. V opačném případě budou nárůst emisí financovat nákupem nových povolenek. V úterý se povolenka na vypuštění jedné tuny oxidu uhličitého do ovzduší podle Hospodářských novin prodávala za 21,40 eur (zhruba 630 korun).

Mezi největší emitenty oxidu uhličitého patří elektrárenské a teplárenské společnosti, zpracovatelé železné rudy a producenti cementu. Prozatím do systému obchodu s povolenkami nejsou zahrnuty emise oxidu uhličitého z dopravy a některých dalších sektorů. Mezi lety 2008 – 2012 se počítá s možností zahrnout do ETS i chemický průmysl a leteckou přepravu.

Sdílet tento příspěvek