Komisař: Chytrá energetika uspoří víc než povinné změny času

17.09.2018
Euroskop, čtk

Využívání moderních chytrých technologií a zvyšování energetické účinnosti zabezpečí daleko větší energetické úspory, než jaké může zajistit posunování hodinových ručiček dvakrát ročně. Novinářům to v pátek řekl místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Maroš Šefčovič, když vysvětloval, proč komise navrhuje už od příštího roku zrušit povinné střídání zimního a letního času.

„Sezónní změny času se zdají být zastaralé a už nedávají smysl,“ prohlásil na tiskové konferenci slovenský místopředseda komise. Plán, o kterém se proslýchalo už dopředu, ve středu v europarlamentu potvrdil předseda komise Jean-Claude Juncker.

Komise navrhuje, aby jí unijní země do dubna 2019 oznámily, zda zamýšlejí používat u sebe trvalý letní nebo zimní čas. Poslední povinná změna ze zimního na letní čas by nastala v neděli 31. března 2019.

Ty země, které by pak chtěly přejít na trvalý zimní čas, by to udělaly při poslední změně času v neděli 27. října 2019. Po tomto datu už by žádné další změny času nebyly možné.

Rozhodnutí o volbě času je na unijních státech

„Členské státy nebudou využívat sezónní změny svého standardního času či časů,“ zní první článek krátkého sedmibodového návrhu, o němž nyní budou muset jednat členské státy a europarlament.

Komisařka pro dopravu Violeta Bulcová na tiskové konferenci vysvětlila, že v kompetenci komise je jen navrhnout konec nyní povinného střídání času. „Rozhodnutí o tom, za pak stát chce používat letní nebo zimní čas je jednoznačně v kompetenci členské země,“ uvedla.

Ševčovič v pátek připomněl, že tradice letního času bývala válečným opatřením mířícím k úspoře energií. Většina evropských zemí věc opět zavedla v 70. letech 20. století jako odpověď na ropnou krizi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek